Οι τυφλοί σκύλοι κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες, στους εκ γενετής τυφλούς και σε αυτούς που χάνουν την όραση τους κάποια στιγμή της ζωή τους.   

Το γεγονός ότι  ένας σκύλος είναι τυφλός, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον ξεγράψουμε και πολύ περισσότερο να του κάνουμε ευθανασία. Άλλωστε η όραση είναι η τρίτη απαραίτητη αίσθηση στα ζώα- πρώτη είναι η όσφρηση και μετά η ακοή.

Στην πρώτη κατηγορία τα σκυλιά που είναι εκ γενετής τυφλά είναι προικισμένα  με κάποια ιδιαίτερα χαρίσματα,  όπως ανεπτυγμένη όσφρηση και ακοή –  παραδείγματος χάρη έχουν την ικανότητα να ακούν χαμηλότερους, πιο μακρινούς θορύβους και η όσφρηση τους είναι πολύ πιο δυνατή  από τον μέσο σκύλο. 

Υπάρχουν κάποιες δοκιμασμένες μέθοδοι με πολλά θετικά αποτελέσματα με τις οποίες μπορούμε να βοηθήσουμε τον τυφλό σκύλο μας να έχει μία φυσιολογική ζωή μαζί μας. 

Αρχικά, προμηθευόμαστε  ένα ισχυρό άρωμα χωρίς οινόπνευμα για να μην εξατμίζετε γρήγορα, και στάζουμε  αρκετές σταγόνες στις γωνίες των επίπλων και σε οποιοδήποτε αντικείμενο υπάρχει στο πάτωμα του σπιτιού. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουμε  τον σκύλο με την ισχυρή όσφρηση που διαθέτει να αποφεύγει τα αντικείμενα και να μην σκοντάφτει πάνω σε αυτά. 

Επίσης μπορούμε  να του μάθουμε να ανεβοκατεβαίνει σκαλοπάτια. Βάζουμε το κουταβάκι στην αρχή της σκάλας και στο πρώτο σκαλοπάτι τοποθετούμε  την αγαπημένη του λιχουδιά – με αυτό τον τρόπο του δίνουμε κίνητρο για να ανέβει το σκαλοπάτι. Πάντα χρησιμοποιούμε την λέξη ‘σκαλί’ και το επιβραβεύουμε σε κάθε σκαλοπάτι που ανεβαίνει. Στην ουσία, χρησιμοποιώντας την λέξη σκαλί προετοιμάζουμε τον σκύλο για αλλαγή του ύψους. Έτσι, όταν θα έρθει η ώρα να βγούμε  βόλτα μαζί του και θα πρέπει να περάσουμε πεζοδρόμιο ή σκαλοπάτι, με το άκουσμα της λέξης θα προετοιμάζεται και θα δίνει  τη δέουσα προσοχή. Πολύ γρήγορα αν δείξουμε  υπομονή και επιμονή θα δούμε τον μικρό μας φίλο να ανεβαίνει σκάλες με σίγουρα βήματα και αυτοπεποίθηση.

Επίσης όταν του μαθαίνουμε να έρχεται κοντά μας και χρησιμοποιούμε την εντολή  ‘έλα’, ταυτόχρονα χτυπάμε ελαφρά το χέρι μας στο πλάι του ποδιού μας, έτσι ώστε να τον βοηθήσουμε με ακουστικά  καλέσματα να προσανατολιστεί . Θα πρέπει κάθε φορά που τον πλησιάζουμε, να τον φωνάζουμε με το όνομα του ώστε να μην τρομάζει. Γι’ αυτό και όταν φέρνουμε φίλους στο σπίτι, να τους εξηγούμε ότι  θα πρέπει πάντα να του μιλούν καθώς θα τον πλησιάζουν, γιατί με αυτό τον τρόπο εντάσσουμε το σκύλο μας στο κοινωνικό σύνολο. Την ίδια ακριβώς μέθοδο χρησιμοποιούμε και όταν τον βγάζουμε βόλτα στο πάρκο.

Άλλη μία  εντολή που θα πρέπει να του μάθουμε είναι το ‘πρόσεχε’, που θα σημαίνει ότι κάθε φορά που θα συναντάει ένα σταθερό εμπόδιο θα πρέπει να αλλάζει κατεύθυνση ώστε να μη συγκρουστεί με αυτό.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα σκυλιά που  έχασαν την όραση τους είτε λόγω ασθένειας, είτε λόγω ατυχήματος. Σε αυτή την κατηγορία τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Ένας τέτοιος σκύλος, στην αρχή είναι χαμένος και χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια μας. Γι’ αυτό αποφεύγουμε να του φερόμαστε σαν να είναι μωρό , π.χ. να τον ταϊζουμε στο στόμα, γιατί με αυτή την πράξη μας, το τραυματισμένο ψυχικά ζώο θα χάσει εντελώς την αυτοπεποίθηση του που είναι ήδη κλονισμένη. Θα πρέπει να εξακολουθήσει  να έχει τις ίδιες συνήθειες, όπως το παιχνίδι ή ο περίπατος. Σε λίγο καιρό, θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες της ζωής του  πιο εύκολα και θα διαπιστώσουμε σύντομα ότι είναι ο ίδιος σκύλος με τις συγκεκριμένες συνήθειες που είχε πριν, χωρίς να χρειάζεται να του μάθουμε πολλά καινούρια πράγματα.  

pastedGraphic.png

Ορισμένες βασικές προϋποθέσεις και για τις δύο κατηγορίες είναι :

  • τα δοχεία με το νερό και το φαγητό τους  να βρίσκονται πάντα στο ίδιο σημείο για να μην μπερδεύονται
  • αποφεύγουμε να μετακινούμε και να αλλάζουμε θέση στα έπιπλα του σπιτιού μας 
  • αποφεύγουμε να τον αφήνουμε μόνο στο σπίτι και αφήνουμε ανοιχτή την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο
  • τον επιβραβεύουμε σε οτιδήποτε κάνει, έτσι ώστε να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση του
  • παρακολουθούμε τη συμπεριφορά του ώστε να λαμβάνουμε τα μηνύματα που μας στέλνει και όταν κάποια στιγμή μπερδεύεται, προσπαθούμε με υπομονή και τρυφερότητα να τον επαναφέρουμε.

Σε όποια κατηγορία και αν ανήκει  ο σκύλος μας, αν εργαστούμε μεθοδικά και με υπομονή, θα δούμε γρήγορα  αποτελέσματα που θα είναι καθοριστικά για την αρμονική συμβίωση με τον τυφλό σκύλο μας.

Θοδωρής Σουλιμιώτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *