Είναι γνωστό ότι τα σκυλιά έχουν μια καταπληκτική ικανότητα να μυρίζουν. Η όσφρηση τους είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο δυνατή από αυτή των  ανθρώπων. 

Το κέντρο όσφρησης των σκύλων είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο. Στον ενήλικα άνθρωπο, το κέντρο αυτό έχει επιφάνεια  3 τ.εκ., ενώ αντίστοιχα στο μέσο σκύλο καλύπτει 130 τ.εκ.  Παράλληλα η υγρή μύτη βοηθά στην καλύτερη όσφρηση, γιατί διαλύει τα μόρια που αιωρούνται στον αέρα και τα φέρνει σε επαφή με την οσφρητική μεμβράνη, ενώ απομακρύνει τις παλαιές οσμές.  

Λόγω αυτής της καταπληκτικής όσφρησης, τα χρησιμοποιούμε σε διάφορες εργασίες όπως την ανίχνευση εκρηκτικών, ναρκωτικών, σε κάποιες χώρες για να εντοπίζουν διαρροές γκαζιού, εντοπισμό  τρούφας -ένα είδος μανιταριού που βρίσκετε σε 30 εκατοστά βάθος από την επιφάνεια του εδάφους. 

Τα τελευταία χρόνια μετά από ένα τυχαίο γεγονός καταλάβαμε ότι συν τοις άλλοις, μπορούν να εντοπίζουν και καρκίνο. Όλα ξεκίνησαν όταν  ένα θηλυκό σκυλί άρχισε να μυρίζει έντονα ένα μικρό σκούρο σημάδι στο πόδι της ιδιοκτήτριάς της. Αργότερα όταν το πείραζε πιο έντονα με το στόμα της η ιδιοκτήτρια ανησύχησε και επισκέφθηκε τον γιατρό της. Μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις διαγνώστηκε εγκαίρως καρκίνος στο δέρμα στο αρχικό στάδιο. Η ιστορία έγινε γνωστή και την δεκαετία του ’90.Στο νοσοκομείο Τallahassee, στη  Φλώριδα των ΗΠΑ ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης σκύλων με σκοπό την διάγνωση καρκίνου του δέρματος.  Τα σκυλιά που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχή ήταν εκπαιδευμένα στην ανίχνευση εκρηκτικών. 

Οι εκπαιδευτές τοποθετούσαν κάτω από επιδέσμους δείγματα ασθενών κυττάρων. Τα αποτελέσματα   ήταν πέρα των προσδοκιών- οι σκύλοι μπορούσαν να ανακαλύψουν μηδενικές ποσότητες καρκινικών κυττάρων με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. 

Βάσει αυτών τον ερευνών, επιστήμονες χρησιμοποίησαν σκύλους για τον εντοπισμό παθήσεων σχετικών με τον καρκίνο του πνεύμονα. Στην αρχή η εκπαίδευση γινόταν με κύτταρα από πνεύμονες που είχαν χτυπηθεί από καρκίνο κι αργότερα με δείγματα αέρος που είχαν εκπνεύσει ασθενείς με καρκίνο. 

pastedGraphic.png

Όπως και στην περίπτωση του καρκίνου του δέρματος , αποδείχθηκε ότι ο σκύλος, με την τέλεια όσφρησή του, μπορεί να εντοπίζει την ασθένεια και σε αυτό το σημείο του σώματος. 

Τελευταίες έρευνες που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικό περιοδικό, δείχνουν την εκπληκτική ικανότητα των σκύλων να μυρίζουν την ύπαρξη του καρκίνου πιο νωρίς και πιο αποτελεσματικά από κάθε επιστημονική μέθοδο διάγνωσης. 

‘‘Η μυρωδιά του καρκίνου υπάρχει, άλλα δεν γνωρίζουμε τη χημική της σύσταση’’, εξηγεί ο Dr. Hideto Sonoda από το Kyushu University, Japan στο BBC News, για αυτή τη μυστηριώδη μυρωδιά που μόνο οι σκύλοι εντοπίζουν. Μόνο ο σκύλος ξέρει την απάντηση, παρ’ όλο που δεν φοράει ούτε ποδιά ούτε στηθοσκόπιο….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *