ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΛΟΥΧΙΑ        

pastedGraphic.png

Η διατροφή των κατοικίδιων σκύλων εξαρτάται αποκλειστικά από τους ιδιοκτήτες τους.                                         Μια σωστή διατροφή πρέπει να διασφαλίζει: ισοζύγιο θρεπτικών ουσιών, ενεργειακό απόθεμα, ευγευστότητα και ασφάλεια. Ο σκύλος διατρέφεται για να προσλάβει ενέργεια και δεδομένου ότι η περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες μιας βιομηχανοποιημένης τροφής είναι ισορροπημένη ως προς το ενεργειακό της επίπεδο, είναι σημαντική η λεπτομερής γνώση των ενεργειακών απαιτήσεων του σκύλου. Για τις διάφορες φυλές σκύλων το γεγονός αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των μεγάλων διαφορών ως προς το βάρος, τη σωματική διάπλαση και το τρίχωμα. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη περισσότερο πολύπλοκο από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των διαφόρων σταδίων ανάπτυξης οι διατροφικές απαιτήσεις μεταβάλλονται, τροποποιώντας ανάλογα τον τρόπο διατροφής του ζώου, όπως για παράδειγμα τη συχνότητα παροχής γευμάτων ή τον τρόπο χορήγησής τους.

Το καλύτερο ξεκίνημα της ζωής των νεαρών ζώων γίνεται με τη σωστή διατροφή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία. Το βάρος των εμβρύων, κυρίως κατά το τελευταίο τρίτο της εγκυμοσύνης, αυξάνει. Έτσι, οι ενεργειακές ανάγκες της μητέρας δεν θα αυξηθούν πριν από το στάδιο αυτό. Ο υπερσιτισμός της μητέρας στα πρώτα στάδια της κύησης προκαλεί συσσώρευση ανεπιθύμητου λίπους και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον τοκετό. Μια σωστή διατροφή που θα μπορούσε να εφαρμοσθεί, θα ήταν η αύξηση της ποσότητας της τροφής κατά 15% κάθε εβδομάδα, αρχίζοντας από την 5η εβδομάδα της κύησης. Η μεγάλη διόγκωση της κοιλιάς και η μειωμένη ενεργητικότητα που παρατηρούνται σε σκύλες που κυοφορούν μεγάλο αριθμό εμβρύων, μπορεί να προκαλέσουν μείωση της όρεξης κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας ή του τελευταίου δεκαημέρου της κύησης. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται η χορήγηση μικρών σε ποσότητα γευμάτων, αρκετές φορές την ημέρα.

 Κατά τη διάρκεια της γαλουχίας θα πρέπει να χορηγείται η καλύτερη ποιοτικά διατροφή. Η μητέρα θα πρέπει να προσλαμβάνει άφθονη εύπεπτη τροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, προκειμένου να παράγει επαρκή ποσότητα γάλακτος σωστής σύστασης για την ανάπτυξη των μικρών της. Έτσι , συνιστάται η χορήγηση πολύ μικρών και πολλών γευμάτων από εύγευστες και εύπεπτες τροφές. Εάν η μητέρα δεν παράγει αρκετή ποσότητα γάλακτος ή δεν προσλαμβάνει ικανοποιητική ποσότητα τροφής, τότε θα πρέπει να χορηγείται συμπληρωματική τροφή στα κουτάβια. Η σκύλα αναπαραγωγής που προσλαμβάνει ισορροπημένο σιτηρέσιο δεν έχει ανάγκη την προσθήκη συμπληρώματος βιταμινών και μεταλλικών αλάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *