Σε περίπτωση που ο σκύλος μας κτυπήσει το πόδι του και το δείτε ξαφνικά  να κρέμεται μην φοβηθείτε, αλλά και μην αδιαφορήσετε.  

Αρκετά συχνά είναι τα ατυχήματα ζώων, κυρίως σκύλων και αλόγων, στα πρόσθια ή οπίσθια άκρα. 

Συνήθως συμβαίνουν πάνω στο παιχνίδι, στην άσκηση και σε λίγες ευτυχώς περιπτώσεις από εσκεμμένα κτυπήματα πάνω στα ζώα. 

Στο ύψος της ωμοπλάτης όλων των ζώων υπάρχει ένα πλέγμα νεύρων που ονομάζεται βραχιόνιο πλέγμα. Αυτό το πλέγμα μοιάζει με ιστό αράχνης, αποτελούμενο από πολλά και διακλαδιζόμενα νήματα που λέγονται κλάδοι των νεύρων. Τα νήματα αυτά κατεβαίνουν νευρώνοντας  όλο το πόδι μέχρι τα δάκτυλα.  

Ο σκύλος μας λοιπόν μπορεί να κινεί τους μύες του ποδιού του καθώς και να αισθάνεται οποιοδήποτε ερέθισμα εξαιτίας αυτού του ιστού νεύρων.  

Έτσι κάποιο κτύπημα στο πόδι, εκτός από τα γνωστά μας κατάγματα, διαστρέμματα και θλάσεις μυών μπορεί να προκαλέσει βλάβη και στα νεύρα.  

Τα συμπτώματα, βέβαια εξαρτώνται από το βαθμό και τη θέση της βλάβης. Όσο πιο ψηλά κατά μήκος του ποδιού συμβεί η κάκωση των νημάτων των νεύρων, τόσο πιο έντονα τα συμπτώματα και δυσκολότερη η θεραπεία. Σε αυτή την περίπτωση αναφερόμαστε σε οξεία νευρίτιδα, λόγω φλεγμονής. Αν το χτύπημα δεν αντιμετωπισθεί σωστά και δεν χορηγηθεί θεραπεία,  η οξεία νευρίτιδα μετατρέπεται σε χρόνια , με πιθανές συνέπειες την ατροφία των μυών και τη μόνιμη βλάβη των νεύρων. 

pastedGraphic.png

Δεν πρέπει να δίνουμε στο σκύλο ανθρώπινα παυσίπονα γιατί συχνά είναι ακατάλληλα και μπορεί να προκαλέσουν διάφορες παρενέργειες (εμετό, διάρροια, έλκος στομάχου). 

Αφού λοιπόν εξετασθεί από κτηνίατρο και διαγνωσθεί η βλάβη στο πόδι, θα του χορηγηθούν παυσίπονα κτηνιατρικά και βιταμίνες ενίσχυσης των χτυπημένων νεύρων. 

Από εκεί και πέρα, ο χρόνος που θα χρειασθεί για την θεραπεία του μικρού μας συντρόφου εξαρτάται από το βαθμό της βλάβης, την καλή κατάσταση της υγείας του ζώου, και τη σωστή συνεργασία ιδιοκτήτη – κτηνίατρου. 

Σημαντικό ρόλο σε αυτές τις κακώσεις παίζει η έγκαιρη αντιμετώπιση τους. Να θυμάστε πως όσο μία βλάβη του οργανισμού χρονίζει, τόσο πιο δύσκολα αντιμετωπίζεται. Συνήθως η αποκατάσταση της βλάβης ολοκληρώνεται μετά από 6 έως 7 εβδομάδες και ο σκύλος μας μπορεί ξανά να τρέχει χαρούμενος και ζωηρός, όπως πρώτα. Η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος θα επαναφέρει το σκύλο μας στην προηγούμενη υγιή ζωή του, όχι μόνο χαρούμενο αλλά και γεμάτο ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια που του προσφέραμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *