Ποιος είναι ο ρόλος του ασβεστίου στην ανάπτυξη των κουταβιών;
Τα οστά οφείλουν την σκληρότητα τους στο ασβέστιο και στο φώσφορο. Όταν γεννιούνται τα κουταβακια, τα κόκαλα τους είναι μαλακά και όσο αρχίζουν να μεγαλώνουν ,σκληραίνουν μέχρι να αποκτήσουν την τελική τους σύσταση όταν ενηλικιωθούν. Το πότε συμβαίνει αυτό, εξαρτάται από το μέγεθος του σκύλου και την φυλή που ανήκει. Σκύλοι μεγαλόσωμων φυλών ολοκληρώνουν την ανάπτυξη τους αργότερα (22-24 μήνες) ενώ μικρότερες φυλές πολύ νωρίτερα (10-12 μήνες).
Όλα τα κουταβάκια που βρίσκονται στην ανάπτυξη θα πρέπει να ασκούνται και να κάνουν αγωγή κατά των ενδοπαρασίτων (σκουλήκια) σε τακτά χρονικά διαστήματα, γιατί τα σκουλήκια επηρεάζουν σημαντικά την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο.
Μία νόσος που αφορά η έλλειψη ασβεστίου είναι ο ραχιτισμός.
Πρόκειται για παραμόρφωση των οστών , κυρίως κοντά στις αρθρώσεις. Εμφανίζεται περισσότερο στα άκρα και το ζώο μοιάζει να έχει πλατυποδία. Οι αιτίες που το προκαλούν είναι συνήθως η κακή διατροφή στερημένη από βιταμίνες της ομάδας D.Έτσι, βλέπουμε κουταβακια που έχουν απογαλακτιστεί νωρίτερα από την μητέρα τους και τρέφονται με τεχνητό γάλα, να αποκτούν τη νόσο.
Προβλήματα επίσης αντιμετωπίζουν ζώα που, ενώ διατρέφονται σωστά ,πάσχουν από γαστρεντερικά καθώς και αυτά που ζουν σε περιορισμένους χώρους, σκοτεινούς χωρίς ηλιακή ακτινοβολία.
Σήμερα πάντως, σοβαρότερο πρόβλημα αποτελεί η υπέρμετρη χορήγηση ασβεστίου με μορφή χαπιών σαν συμπλήρωμα διατροφής.
Αυτό συμβαίνει γιατί οι τροφές που δίνουμε στα σκυλιά μας είναι συνήθως τυποποιημένες ( ξηρά τροφή ) και περιέχουν ασβέστιο σε αφθονία. Όταν λοιπόν εμείς δίνουμε παραπάνω ασβέστιο προκαλούμε γρηγορότερη οστεοποίηση με πιθανό αποτέλεσμα τα οστά να μην πάρουν το τελικό τους μήκος και τα ζώα να μείνουν κοντά. Έχει αποδειχθεί ότι η αυξημένη χορήγηση ασβεστίου επηρεάζει δυσμενέστερα και την δυσπλασία του ισχίου.
Για το λόγο αυτό, ο μόνος αρμόδιος να κρίνει την χορήγηση ασβεστίου ως διατροφικό συμπλήρωμα είναι ο κτηνίατρος που παρακολουθεί το σκύλο μας και αξιολογώντας όλα τα κριτήρια ( διατροφής και χώρο διαβίωσης ) είναι σε θέση να μας πει αν ο μικρός μας φίλος πρέπει να πάρει συμπλήρωμα ή όχι.