Πολλά ερωτήματα γεννιούνται όταν φέρνουμε  το μωρό στο σπίτι και υπάρχει σκύλος.

Είναι ασφαλές για το μωρό να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το σκυλί μας; Tι πρέπει να προσέχουμε εμείς σαν γονείς για την υγεία του;

Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλο εμφανίζουν λιγότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Για την ακρίβεια,  μωρά που ζούσαν σε σπίτι με σκύλο πέρασαν λιγότερες εβδομάδες με λοιμώξεις στο αυτί, με  βήχα ή  με  ρινική καταρροή.

Επίσης,  σύμφωνα πάντα με τις μελέτες , είναι πιθανό τα μωρά που στο σπίτι κυκλοφορεί ελεύθερος ο σκύλος , να χρειαστούν λιγότερα αντιβιοτικά.

Τα αποτελέσματα από την έρευνα που έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κουόπιο της Φιλανδίας  δείχνουν ότι η επαφή με τον σκύλο μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στις λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του.

Φυσικά , βασική προϋπόθεση είναι   η τήρηση των στοιχειωδών  κανόνων υγιεινής ,  όπως πολύ καλό πλύσιμο των χεριών πριν ο γονιός πιάσει το μωρό, σωστός  εμβολιασμός στο σκύλο μας και αποφυγή  επαφής του μωρού  με τα πράγματα του σκύλου (π.χ. πλαστικά  κόκαλα  ή μπαλάκια που μπορεί να τα βάλει στο στόμα του )

Όσον  αφορά την ασφάλεια του μωρού μας,  καλό θα ήταν να προετοιμάσουμε το σκύλο μας για την άφιξη αυτού  στο σπίτι.

Πριν φέρουμε το μωρό στο σπίτι φέρνουμε ένα ρουχαλάκι του με την μυρωδιά του και αφήνουμε  το σκύλο μας να εξοικειωθεί με την νέα μυρωδιά.

  Επίσης, ο πρώτος χαιρετισμός είναι σημαντικός. Καλό θα ήταν να έχει ασκηθεί ο σκύλος πριν φέρετε στο σπίτι το μωρό- έτσι θα είναι λιγότερος ενθουσιώδης.

Αφήστε το σκύλο σας να έρθει σε επαφή με το μωρό σας, να το μυρίσει, να το επεξεργαστεί  , να το καλωσορίσει πάντα με την δικιά μας επίβλεψη  ενισχύοντας θετικά τις σωστές αντιδράσεις του. 

Το κλάμα του μωρού συχνά αγχώνει τα σκυλιά που μένουν μαζί μας , με αποτέλεσμα να στρεσάρονται και να καταφεύγουν σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές (καταστροφή πραγμάτων, άσκοπο γάβγισμα) γι’ αυτό  καλό θα ήταν να εξοικειώσετε το σκύλο σας με το κλάμα του μωρού από νωρίς.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα cd με ήχους και να επιβραβεύετε την ήρεμη αντίδραση του σκύλου σας. Κάντε τον σκύλο σας να αισθανθεί άνετα με όλες τις νέες αλλαγές που φέρνει  ο ερχομός ενός νέου μέλους  στην  οικογένεια.

pastedGraphic.png

Ένας σημαντικός παράγοντας της σχέσης του σκύλου με το μωρό είναι το πώς συμπεριφερόμαστε εμείς σαν γονείς .Είναι πολύ βασικό να μην παραμελούμε τον σκύλο μας μετά τον ερχομό του μωρού στο σπίτι έτσι ώστε να μην νιώθει παραγκωνισμένος. 

Θοδωρης Σουλιμιωτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *