Ο σκύλος είναι από τα λίγα ζώα που συνεχίζουν να παίζουν και μετά την ενηλικίωσή τους. Σε αυτή την συνήθεια, μεγάλο ρόλο έχει παίξει η εξημέρωση του από τον άνθρωπο. Κάπου στην πορεία και κατά την διάρκεια της συνύπαρξης τους σαν οικόσιτα ζώα,  οι σκύλοι έμαθαν να παίζουν ακόμα και στην ενήλικη ζωή τους- και ένας υγιής κατοικίδιος σκύλος που ενθαρρύνεται σωστά, μπορεί να παίζει μέχρι τα βαθιά γεράματα του. 

Για το σκύλο μας το παιχνίδι δεν αποτελεί μόνο διασκέδαση. Νοιώθουν ασφάλεια γιατί  αντιλαμβάνονται και απολαμβάνουν τη σχέση ανάμεσα σε εμάς και αυτά. Καταλαβαίνουν ότι ανήκουν σε μία αγέλη με εμάς ως αρχηγούς και αυτά με συγκεκριμένη θέση σε αυτή. Οι σκύλοι αυτοί  λοιπόν έχουν ισορροπημένο χαρακτήρα και η συμπεριφορά τους είναι ανάλογη,  μέσα και έξω από το παιχνίδι. 

Το παιχνίδι επίσης μπορεί να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση ενός ντροπαλού σκύλου και να βοηθήσει στην κοινωνικοποίηση ενός ανασφαλούς. Γι’ αυτό και θα πρέπει να επιλέγουμε το σωστό παιχνίδι που θα ενισχύει τα δυνατά του σημεία και δεν θα δείχνει τις αδυναμίες του. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε καλά το χαρακτήρα του ζώου μας και να μην μένουμε μόνο  στα χαρακτηριστικά της φυλής του – δεν παίζουν όλα τα αγόρια μπάλα ούτε όλα τα κορίτσια με τις κούκλες. Δοκιμάζουμε όλων των ειδών τα παιχνίδια, έστω και αν δεν προτείνονται για τη φυλή του σκύλου. Μπορεί με αυτό τον τρόπο να ανακαλύψουμε  ότι είμαστε ιδιοκτήτες ενός ευλύγιστου ‘μπασσέ’.

pastedGraphic.png

Στους σκύλους αρέσει πολύ το παιχνίδι αλλά δεν είναι πάντα προσεκτικοί – πολλές φορές, μέσα  στον ενθουσιασμό τους και τη διάθεση τους να παίξουν  μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιβλέπουμε το παιχνίδι τους και να κρίνουμε τι είναι ασφαλές και τι όχι.

Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει φυσικά και ο χώρος που βρίσκεται ο σκύλος μας όπως και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στο παιχνίδι. Δεν θα πρέπει να είναι αιχμηρά, ούτε μικρά γιατί είναι δυνατόν να τα καταπιεί. Επίσης, θηλυκά ζώα που εγκυμονούν δεν πρέπει να παίζουν υπερβολικά ζωηρά.                                      

Κανένας σκύλος δεν θα πρέπει να γίνεται ανυπόφορος κατά το παιχνίδι. Αν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ο σκύλος μας γρυλλίζει ή δαγκώνει, δεν τον τιμωρούμε, απλώς σταματάμε να ασχολούμαστε μαζί του μέχρι να ηρεμήσει.  

Ακόμα και αν έχουμε κάποιο αγαπημένο παιχνίδι που παίζουμε μαζί του μπορούμε να του μάθουμε και καινούργια κόλπα ώστε να υπάρχει ποικιλία και να διατηρείται ο ενθουσιασμός και των δύο μας. Δεν επιμένουμε  σε ένα παιχνίδι που είναι φανερό ότι ο μικρός μας φίλος δεν το απολαμβάνει, ούτε τον αναγκάζουμε να κάνει οτιδήποτε του προκαλεί φανερή ταραχή γιατί αυτό μπορεί να λειτουργήσει σαν μπούμερανγκ εναντίον μας και να χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη που μας έχει. Σίγουρα υπάρχουν αρκετά παιχνίδια στο εμπόριο που είναι κατάλληλα για να παίξουμε με τον σκύλο μας ( φρίσμπι,  μπαλάκια, κώνοι, στεφάνια, κόμποι για διελκυστίνδα ) ή μπορούμε να κατασκευάσουμε μόνοι μας εξοπλισμό για να διασκεδάσουμε μαζί του.  

Ανεξάρτητα από την ηλικία και το μέγεθος του αγαπημένου μας κατοικίδιου, παίζοντας μαζί του  μπορούμε να τον κρατήσουμε σωματικά και πνευματικά υγιή  μέχρι τα βαθιά γεράματα.

pastedGraphic_1.png

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *