Προέρχεται από το βαλτικό λιμάνι της Αρχανγελόκ στην Άσπρη Θάλασσα, και το διπλό της τρίχωμα διαβεβαιώνει την  βόρεια καταγωγή της. 

Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Τσάρος της Ρωσίας δώρισε μερικές στην βασίλισσα της Αγγλίας Βικτόρια. Οι άγγλοι ασχολήθηκαν με αυτή την φυλή, ίδρυσαν και όμιλο ρωσικής μπλε γάτας του οποίου πρόεδρος  έγινε ο Εδουάρδος, γιός της βασίλισσας. Στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο η ρώσικη μπλε γάτα επιβίωσε χάρη σε έναν Άγγλο εκτροφέα ο οποίος συχνά στερήθηκε τα γεύματα του  για να τα δώσει  στις γάτες. 

pastedGraphic.png

Είναι μεσαίου μεγέθους,  κοντότριχη. Το τρίχρωμα είναι διπλό, βελούδινο, σε χρώμα γραφίτη-μπλε. Κάθε τρίχα έχει στην άκρη της μια ασημένια ανταύγεια που δίνει ασημένια λάμψη. 

Τα μάτια είναι έντονα πράσινα, αμυγδαλωτά, τοποθετημένα σε αρκετή απόσταση. Τα αυτιά είναι μεσαία, φαρδιά στη βάση, λεπτά  στις άκρες. Οι άκρες των χειλιών πηγαίνουν λίγο προς τα πάνω και δίνουν την εντύπωση ότι η γάτα χαμογελάει συνέχεια. Το μέτωπο είναι μία ευθεία γραμμή, όπως και η μύτη.  Οι πατούσες είναι οβάλ σε χρώμα λεβάντας-μοβ. Η ουρά είναι μακριά και στενεύει στο τέλος. 

Η Ρώσικη μπλε γάτα είναι ευαίσθητη, ήσυχη και πολύ έξυπνη.   Όπως όλες οι γάτες είναι καθαρές, λατρεύουν να πηδούν σε ψηλά σημεία στο σπίτι αλλά σπάνια καταστρέφουν αντικείμενα. 

Μπορούν να εκπαιδευτούν από τους ιδιοκτήτες να κάνουν μερικά πράγματα, για παράδειγμα να φέρουν πίσω ένα μπαλάκι που πετάξαμε. 

Με τους ανθρώπους που ζουν μαζί δένονται εύκολα και δείχνουν την αγάπη τους , φαίνονται όμως πολύ πληγωμένες εάν τις μαλώνουμε ή τις παραμελούμε. 

pastedGraphic_1.png

Επειδή ο χαρακτήρας της είναι ευαίσθητος έως ντροπαλός, μπορεί να είναι νευρικές και φοβισμένες με τους ξένους. Θέλουν καιρό για να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με κάποιο ξένο.

Επειδή  δεν είναι προϊόν διασταύρωσης με άλλες φυλές, δεν έχουν αναφερθεί γενετικά προβλήματα και αρρώστιες.  Με την κατάλληλη φροντίδα, διατροφή, άσκηση και πολύ αγάπη ζουν πάνω από 15 χρόνια. 

Η Ρώσικη μπλε γάτα γεννάει λίγα γατάκια ( 1-3 ) και αυτό κάνει την φυλή σπάνια και ακριβή.  

Σε μερικά επώνυμα εκτροφεία στην Ευρώπη μπορεί να περιμένει κάποιος μέχρι και ένα χρόνο για να αποκτήσει ένα Ρώσικο μπλε γατάκι.

Οι λάτρεις τις φυλής λένε ότι αξίζει η αναμονή για την απόκτηση της προσθέτοντας στα χαρίσματα της την αίσθηση του μεταξωτού φουλαριού που έχουν όταν την χαϊδεύουν…    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *