Όλοι θα θέλαμε να μπορούσαμε να μιλήσουμε στα σκυλάκια μας, να μάθουμε τις σκέψεις τους, να τα ρωτήσουμε για τους φόβους τους, τις επιθυμίες τους, που πονάνε όταν είναι άρρωστα και τι θα ήθελαν να φάνε για μεσημεριανό. 

 Δυστυχώς, δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα εκτός και αν στο μέλλον γίνει κάποια τρελή επιστημονική  ανακάλυψη και μας δώσει τη δυνατότητα να αρχίσουμε να επικοινωνούμε μαζί τους. 

Αλλά και μεταξύ τους τα σκυλιά έχουν περιορισμένες ικανότητες επικοινωνίας με τον ήχο και συνήθως μεταφέρουν το μήνυμα τους με τη γλώσσα του σώματος  – οι διάφοροι ήχοι που παράγουν συνήθως ενισχύουν τη γλώσσα του σώματος. 

 Το γρύλισμα και το ουρλιαχτό το χρησιμοποιούν λιγότερο σε αντίθεση με το γαύγισμα που χρησιμοποιείται συχνά με διάφορους τρόπους ώστε να μεταδώσει διαφορετικά νοήματα, παραδείγματος χάρη όταν θέλουν να προσελκύσουν την προσοχή, όταν θέλουν να προειδοποιήσουν για ένα κίνδυνο  ή για λόγους άμυνας.

Ακόμα και όταν είναι εκνευρισμένα ή αναστατωμένα, χρησιμοποιούν το γαύγισμα για να ξεθυμάνουν.

pastedGraphic.png

Το ουρλιαχτό είναι ένας χρήσιμος τρόπος επικοινωνίας με άλλους σκύλους που βρίσκονται μακριά. Τα σκυλιά που βρίσκονται σε μια αγέλη, όταν ουρλιάζουν έχουν συνήθως διαφορετική νότα το καθένα. 

Όταν κάποιο σκυλί απομακρυνθεί από την υπόλοιπη αγέλη ουρλιάζει και περιμένει να του απαντήσουν, και έτσι καταφέρνει να ταξιδέψει προς την σωστή κατεύθυνση.  Καμιά φορά και σκυλιά που βρίσκονται στην αυλή ουρλιάζουν συχνά  και είναι σαν να θέλουν να επανασυνδεθούν με τα μέλη της χαμένης τους αγέλης.

Το γρύλισμα είναι συνήθως απειλητικό και έχει σαν σκοπό να σπείρει αμφιβολίες στο μυαλό του αντιπάλου για την ικανότητα του να κερδίσει την αναμέτρηση ( είτε είναι ένα παιχνίδι , είτε ένα κόκαλο ).Στην ουσία δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να χάσει το τρόπαιο του εύκολα και θα αγωνιστεί γι’ αυτό. 

pastedGraphic_1.png

Πολλές φορές κατηγορούμε τα σκυλιά για πράγματα που δεν έχουν κάνει γιατί παρανοήσαμε τη γλώσσα του σώματος τους. 

Είναι λοιπόν καθήκον μας να γνωρίσουμε καλύτερα τη γλώσσα των μικρών  μας φίλων. Έτσι, θα έχουμε λιγότερες παρεξηγήσεις στο μέλλον με αποτέλεσμα την καλύτερη συμβίωση μαζί τους.

Καλές σκυλοκουβέντες…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *