Η πιο  κλασική απορία είναι κάθε πότε πρέπει να κάνω μπάνιο τον σκύλο μου. 

Όσο απαραίτητη είναι για εμάς η καθαριότητα άλλο τόσο είναι και για τον τετράποδο φίλο μας. Δεν θα πρέπει όμως να είμαστε υπερβολικοί, όπως π.χ. με καθημερινό μπάνιο. Αν πρόκειται ο σκύλος να ζήσει  μέσα στο σπίτι τότε το μικρότερο χρονικό διάστημα  που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο πλυσίματα είναι 15 ημέρες. Αν πάλι πρόκειται να ζήσει σε εξωτερικό χώρο, όπως σε ένα κήπο, τότε 2 με 3 φορές το χρόνο είναι αρκετές. Αν ο σκύλος μας λερωθεί με λάσπες, περιμένουμε να στεγνώσουν και τις αφαιρούμε με ένα καλό βούρτσισμα. Και αυτό γιατί το φυσικό λάδι που εκκρίνεται από τους αδένες της τρίχας του, προστατεύει το σκύλο από το κρύο και το νερό. Επίσης, αποτελεί την προσωπική του μυρωδιά, αντίστοιχη της ταυτότητας των ανθρώπων. 

Όσον αφορά τα κουτάβια, ξεχνάμε το μπάνιο ωσότου ολοκληρωθεί ο κύκλος των εμβολίων τους – μέχρι τότε, μπορούμε να τα καθαρίζουμε στεγνά με ειδικά προϊόντα.

pastedGraphic.png

Ρόλο παίζει φυσικά και το τρίχωμα του κάθε ζώου. Στα μακρύτριχα σκυλιά, απαραίτητο είναι το πολύ καλό χτένισμα, ιδιαίτερα όταν αλλάζουν τρίχωμα, και μπάνιο 2 έως 3 φορές το χρόνο. 

Τα κοντότριχα σκυλιά είναι πιο εύκολα στην περιποίηση γιατί το φυσικό λάδι που εκκρίνεται χρειάζεται αρκετές εβδομάδες για να επανέλθει μετά το πλύσιμο, οπότε  προσπαθούμε να τα πλένουμε όσο το δυνατό λιγότερο.

Για τα σγουρά τριχώματα, το συχνό χτένισμα είναι αυτονόητο, ώστε να μην γεμίσουν κόμπους. Το πρώτο  κούρεμα  γίνεται περίπου στους 4 με 5 μήνες. Αποφεύγουμε το ξύρισμα γιατί οι σκύλοι είναι ευάλωτοι στα εγκαύματα από τον ήλιο, στα τσιμπίματα των εντόμων και φυσικά στη ζέστη και στο κρύο. Γι’ αυτό λοιπόν, ένα καλό ψαλίδισμα είναι αρκετό.

Αποδεχτείτε το σκύλο σας με τη μυρωδιά του και με την τρίχα του. Άλλωστε, και εμείς θα του μυρίζουμε ‘‘ανθρωπίλα’’, αλλά δεν παραπονιέται  . . . . . . .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *