pastedGraphic.png

    12 ΛΟΓΟΙ  ΠΟΥ  ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ   ΜΑΣ  ΣΚΑΒΟΥΝΕ  ΤΟΝ  ΚΗΠΟ   

                             —  ΜΕΡΟΣ  ΠΡΩΤΟ  —

Όταν σκάβουν λακκούβες στον κήπο μας τις περισσότερες φορές πρόκειται για μια φυσιολογική συμπεριφορά του σκύλου μας.  

Πολλοί από εμάς όμως έχουμε νευριάσει αρκετές φορές με αυτή την συμπεριφορά. Ο ερευνητής J.S.J.Odental από το Πανεπιστήμιο της Πραιτόρια μελέτησε τους λόγους, για τους οποίους  πολλοί σκύλοι επιδίδονται σε αυτό το σπορ. Το συμπέρασμα των μελετών ήταν ότι υπάρχουν 12 λόγοι για το σκάψιμο, από αυτούς στους 9 πρόκειται για φυσιολογική συμπεριφορά και στις άλλες 3 περιπτώσεις για κάποια ανωμαλία ή διαταραχή συμπεριφοράς.  

Μαζί με τις εξηγήσεις για τους λόγους, δίνει και συμβουλές για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι διάφορες περιπτώσεις.  

 Οι φυσιολογικοί λόγοι  είναι οι εξής :

1. Το ένστικτο για την διατήρηση υπολοίπων φαγητού για ώρες ανάγκης, παρατηρείται σε πολλά σκυλιά, ακόμα και αν ταΐζονται τακτικότατα. Τα απομεινάρια των γευμάτων, κουβαλιούνται και θάβονται στον κήπο  – ακόμα και σε γλάστρες –  όταν ο σκύλος είναι χορτάτος.  

2.  Το ένστικτο κυνηγιού ωθεί μερικές φυλές στο σκάψιμο. Ένα Tερριέ ή Ντάξχουντ είναι σχεδόν αδύνατο να μην σκάψει όταν ανακαλύψει μια ποντικότρυπα. 

Μια λύση του προβλήματος είναι να αφήνεται ο σκύλος να εκτονώσει αυτό το ένστικτο, σκάβοντας κατά βούληση σε μέρη εκτός κήπου, ή σε κάποιο περιφραγμένο μέρος μέσα σε αυτόν.

3. Όταν ο σκύλος σκάβει στον κήπο μια μεγάλη λακκούβα, του λείπει πιθανότατα ένα κατάλληλο μέρος για να κοιμηθεί. Το κρεβάτι του σκύλου πρέπει να είναι άνετο, ασφαλές, ευχάριστο και προστατευμένο. Όταν αυτό δεν του προσφέρεται, μιμείται τους άγριους συγγενείς του και σκάβει μια λακκούβα για κρεβάτι.Σε πολλές περιπτώσεις ο σκύλος κόβει την συνήθεια όταν του προσφέρεται ένα ασφαλές και άνετο σπιτάκι. Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί σκύλοι οι οποίοι προτιμούν τα ‘κρεβάτια’ τα οποία φτιάχνουν μόνοι τους και αρνούνται πεισματικά να πατήσουν στο σπιτάκι τους. Σε αυτή την περίπτωση, μια σκεπή πάνω από τη λακκούβα μπορεί να αποτρέψει τον σκύλο να σκάψει καινούριες και επιπλέον τον προστατεύει  από τις καιρικές συνθήκες.

4. Το καλοκαίρι οι σκύλοι σκάβουν πολλές φορές λακκούβες, αναζητώντας δροσιά στο νωπό χώμα. Τότε ένα ντους με το λάστιχο μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση. Όταν ο σκύλος πρέπει να περάσει πολλές ώρες μόνος και χωρίς απασχόληση στον κήπο, μπορεί να βαρεθεί. Για να εκτονώσει τις ανάγκες του για κίνηση και απασχόληση, μπορεί να αρχίσει το σκάψιμο. Συχνότερες βόλτες, περισσότερα παιχνίδια, αφοσίωση και κόκαλα μάσησης μπορούν τότε να αποτρέψουν τον σκύλο από το σκάψιμο.

5. Οι νεαροί σκύλοι είναι από φύση τους αρκετά περίεργοι και ίσως να σκάβουν εξ’ αιτίας της ανάγκης να ερευνήσουν τον χώρο στον οποίο ζουν. Όταν το σκάψιμο έχει ερευνητικούς λόγους, δεν σκάβονται τρύπες σε βάθος αλλά για να γυρίζονται πέτρες και ξύλα, αποκαλύπτοντας τι υπάρχει από κάτω. Συνήθως αυτό το πρόβλημα εξαλείφεται από μόνο του όταν  ο σκύλος μεγαλώσει.

6. Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλου, ο οποίος σκάβει με ενθουσιασμό, σκέφτονται να του προσθέσουν παρέα για να τον αποτρέψουν από το σκάψιμο. Αυτό δεν συνιστάται καθόλου γιατί ο νέος  σκύλος θα αρχίσει εύκολα να μιμείται  τον πρώτο και το αποτέλεσμα θα είναι ένας κήπος με ακόμα περισσότερες τρύπες. Επίσης θα πρέπει να  μην σας παρακολουθεί ο σκύλος όταν σκάβετε τον κήπο για να φυτέψετε λουλούδια κ.λ.π, επειδή ο σκύλος μπορεί να εκτιμήσει πως χρειάζεστε την πολύτιμη βοήθεια του και να σας μιμηθεί στις κηπουρικές εργασίες.

7. Ένας σκύλος ο οποίος θέλει να βγει από τον κήπο του, σκάβει ένα πέρασμα κάτω από τον φράχτη. Μερικές φορές ο λόγος για τον οποίο θέλει ένας σκύλος να βγει από το χώρο του, βρίσκεται στη συμπεριφορά περαστικών σκύλων ή ατόμων οι οποίοι τον πειράζουν. Τότε μπορούν να δημιουργούνται τεράστιες αντιπάθειες οι οποίες ωθούν τον σκύλο ακόμη και στην επίθεση. Το σκάψιμο είναι σε αυτή την περίπτωση μόνο μια παρενέργεια.

8. Το σκάψιμο με βάση το ένστικτο αναπαραγωγής μπορεί να γίνεται για διάφορους λόγους. Ο πρώτος είναι όταν σκάβει μία έγκυος θηλυκιά για να κατασκευάσει μια φωλιά για τη γέννα, όταν μέχρι μία εβδομάδα πριν από τον τοκετό δεν έχει βρει ακόμη κατάλληλο μέρος για τον τοκετό. Ο δεύτερος λόγος είναι το σκάψιμο για απόδραση όταν οι σκύλοι με πολύ έντονες σεξουαλικές ορμές ( άσχετα από το φύλο τους) θέλουν να ζευγαρώσουν. Στην πρώτη περίπτωση είναι συνετό να προσφέρεται στη σκύλα από νωρίς ένας χώρος για τον τοκετό  και στη δεύτερη να σκέφτεται ο ιδιοκτήτης την στείρωση των ζώων με πολύ έντονες ορμές.

9. Όταν ένας σκύλος σκάβει για να βγει στον ‘έξω κόσμο’, μπορεί να νιώθει μοναξιά και να θέλει να έχει επαφές με άλλους σκύλους. Όταν προσφέρονται  στον σκύλο πιο πολλές έξοδοι με αρκετές συναντήσεις άλλων σκύλων ή βόλτες  παρέα με έναν άλλο ιδιοκτήτη και τον σκύλο του ,  θα κόψει μάλλον το σκάψιμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *